محمدجواد فریدونی؛ هوشنگ فرجی؛ حمیدرضا اولیایی
چکیده
برای ارزیابی اثر استفاده از پساب شهری و کود ازت بر غلظت عناصر غذایی در ذرت شیرین، آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار، در سال 1388 در مزرعه پژوهشی شهر یاسوج انجام شد. عامل اصلی آزمایش پنج تیمار آبیاری بود شامل: 1I: آبیاری مزرعه با آب معمولی در کل فصل رشد ؛ 2I: از مرحله سبز شدن گیاه (مرحله ...
بیشتر
برای ارزیابی اثر استفاده از پساب شهری و کود ازت بر غلظت عناصر غذایی در ذرت شیرین، آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار، در سال 1388 در مزرعه پژوهشی شهر یاسوج انجام شد. عامل اصلی آزمایش پنج تیمار آبیاری بود شامل: 1I: آبیاری مزرعه با آب معمولی در کل فصل رشد ؛ 2I: از مرحله سبز شدن گیاه (مرحله 10) تا مرحله ظهور نر خوشه یا تاسل (مرحله 50)، آبیاری با پساب و از مرحله ظهور تاسل (مرحله 50) تا مرحله شیری دانه (مرحله 82)، آبیاری با آب معمولی ؛ 3I:از مرحله سبز شدن گیاه (مرحله 10) تا مرحله ظهور تاسل (مرحله 50)، آبیاری با آب معمولی و از مرحله ظهور تاسل (مرحله 50) تا مرحله شیری دانه (مرحله 82)، آبیاری با پساب ؛ 4I: آبیاری یک در میان با آب معمولی و پساب ؛ 5I: آبیاری مزرعه با پساب در کل فصل رشد. عامل فرعی شامل کود ازت در سه سطح (0=0N، 80=80N و 160=160N کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) بود. نتایج نشان داد که تاثیر آبیاری بر غلظت عناصر پرمصرف و کممصرف علوفه و دانه ذرت شیرین معنیدار شد. بیشترین جذب عناصر گیاه در سطوح آبیاری 5I و 4I و کمترین جذب عناصر در سطح آبیاری 1I بدست آمد. تاثیر کود ازته بر غلظت عناصر نیتروژن، فسفر، آهن و منگنز علوفه و غلظت عنصر نیتروژن دانه گیاه در سطح پنج درصد معنیدار شد. به طوری که بیشترین غلظت عناصر یاد شده در سطح کودی 80N و کمترین غلظت عناصر مطرح شده در سطح کودی 0N بدست آمد. برهمکنش آبیاری و کود ازته بر غلظت عنصر نیتروژن دانه در سطح یک درصد معنیدار شد. بیشترین غلظت نیتروژن دانه در تیمار 160N5I معادل 2/17 درصد و کمترین میزان نیتروژن دانه در تیمار 0N1I معادل 1/2 درصد بدست آمد. نتایج بیانگر این مطلب است که کاربرد پساب باعث کاهش مصرف کود شیمیایی نیتروژن در تولید علوفه ذرت شیرین میشود. به طور کلی کاربرد پساب برای مواد خوراکی قابل توصیه نمیباشد و در این زمینه هشدار داده میشود.